Antioxidanter

Antioxidanter finns i bär
Antioxidanter hittar vi bl.a. i bär

Det pratas en hel del om fria radikaler och antioxidanter och när man ser reklam för olika typer av superfood så kan man få känslan av att det pågår ett slags krig i kroppen. Man ser bilder på de snälla cellerna som arbetar för att upprätthålla kroppens system och så kommer de fria radikalerna och skadar cellväggar för att på så vis skapa totalt kaos i kroppen. Riktigt så enkelt är det förstås inte, och det krävs djupare kunskap för att förstå de processer som leder till att fria radikaler bildas och deras interaktion med celler.

Processen där fria radikaler ger sig på friska celler för att på så vis skapa fler fria radikaler, och fler celler som inte fungerar som de ska, kallas för oxidation. Nu är det lättare att förstå varför man satsar på antioxidanter, de är helt enkelt det som ska till för att motverka oxidationsprocessen.

Vad är antioxidanter?

De ämnen som kan fånga upp och oskadliggöra fria radikaler kallas för antioxidanter. Det rör sig alltså om flera olika ämnen som man kan få i sig via kosten. Ett tecken om att kosten innehåller antioxidanter är att den har en stark färg, och dessutom så är färgen en indikation om vilken typ av antioxidant som det rör sig om för det finns variationer. Bär, frukter och grönsaker med stark färg är alltså goda källor till dessa nyttiga och viktiga ämnen.

Kan man verkligen bli friskare av antioxidanterna?

Det som kan få en att vilja äta mer av blåbär eller att använda sig av ett visst kosttillskott är att man har fått veta att det här kan ge hälsa. Påstående som att antioxidanter kan skydda mot farliga sjukdomar som cancer låter ju fantastiskt, men är det verkligen så att man kan bli friskare av antioxidanter, och kan de här ämnena vara med och skydda mot samt läka allvarliga sjukdomar?

Det har utförts en hel del studier omkring det som kallas för antocyaniner som också kan kallas för antioxidanter. Antocyanin finner man i växter som är röda och blå, så bär som blåbär, jordgubbar, svarta vinbär, vindruvor, björnbär, körsbär och tranbär har detta ämne som verkar på ett antioxiderande sätt. Man har via kliniska studier kommit fram till att antocyaninerna kan ha effekt mot infektioner som till exempel urinvägsinfektion. Det finns också studier som pekar mot att antocyaninerna skulle kunna verka förebyggande mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Man har också sett att dessa ämnen kan ge ett visst skydd för nervsystemet genom att verka antiinflammatoriskt. Det forskas vidare om detta men man måste inte bara läsa om studier för att ta reda på effekterna av antioxidanter, för de som lägger om sin kost för att inkludera viktiga källor till dessa rapporterar ofta att de märker skillnad vad gäller den allmänna hälsan. Sedan så kan man förstås säga att det här beror på att man inför en förändring i livsstilen, men det går inte att utesluta att antioxidanterna är med och påverkar på ett mycket positivt vis.