Mineraler

Sked med mineraler
Sked med mineraler

För att vi ska må bra så måste vi få i oss viktiga näringsämnen. Bland dessa så finner vi mineraler som till exempel zink och magnesium. Man kan säga att mineralerna är kemiska element som är icke organiska. Idag så är det många som tar kosttillskott för att få i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler, men om man äter en varierad kost så är det här inte nödvändigt. Mineralerna finns nämligen naturligt i all föda, och det är från mat som kroppen bäst kan absorberar de viktiga näringsämnena. Nu betyder det här inte att kosttillskotten är onödiga, för om det är så att man inte har en god kosthållning så kan man behöva mer av specifika näringsämnen i en högre grad än vad man kan få via den vanliga maten. Dessutom så har vår odlingsjord genom åren utarmats och det betyder att maten inte längre ger oss lika mycket av de viktiga ämnena.

Exempel på mineralerna som vi behöver för att må bra är:

  • Järn
  • Jod
  • Kalium
  • Kalcium
  • Krom
  • Koppar
  • Magnesium
  • Mangan
  • Selen
  • Zink

Skillnaden mellan vitaminer och mineraler

Vad är då skillnaden mellan vitaminer och mineraler? De här ämnena tycks ju gå hand i hand och när man ser på vitaminburkar och superfood så flaggas det både om vitamin C och mineraler som zink. Vitaminer kommer från plantor och djur och de är organiska, medan mineralerna kommer från mark och jord samt från vatten. Det är särskilt vatten som kommer från källor som glaciärer som är rika på olika mineraler så det är inte säkert att man får så mycket, om alls någonting, via det vanliga kranvattnet.

Mineralernas funktion i vår kropp

De mineralämnen som kroppen behöver används på lite olika sätt, men gemensamt för alla är att de är med och ser till att kroppens olika system fungerar som de ska. Exempel på detta är hormoner och enzymsystem som behöver mineralämnen, eller spårämnen som de också kallas för. Även om dessa ämnen lagras i kroppen så måste man hela tiden tillföra mer via sin kost. Här är det viktigt med en balans eftersom näringsämnen måste interagera med varandra för att fungera på ett optimalt vis.

Mineralbrist

Det är inte säkert att man är medveten om att man lider av mineralbrist för saker som trötthet och nedstämdhet kan orsakas av annat. Om man har en stressig livsstil så kan detta rubba den viktiga mineralbalansen och då kan man uppleva symptom som gör att man känner sig ännu mer stressad. För att återställa balansen och motverka mineralbrist så kan man satsa på att äta så kallade superfoods. Det här är mat som är naturligt rik på näringsämnen utan att för den sakens skull tillföra en massa onödiga kalorier. Ett exempel på detta är chiafrön som är rika på magnesium. Det är viktigt att inte överdosera vitaminer och mineraler så innan man skaffar ett kosttillskott eller börjar äta mer av mineralrik mat så ska man noga ta reda på vad man eventuellt har brist på och hur man i sådant fall ska råda bot på bristen på ett effektivt men balanserat vis.