Superfood

Superfood i en samling
Olika typer av vad som kallas för superfood

Det är numera väldigt populärt att äta bär och frön, och att lägga till olika proteinpulver och kosttillskott till sin diet. En del hävdar med bestämdhet att grönt te och hallonketoner är det som får fettförbränningen att komma igång, medan andra inte kan äta en sallad utan chiafrön. De nya superfood produkterna lovar en massa fantastiska saker som att man ska få mer energi, bli smal snabbare, bygga muskler och mer, och var och varannan svensk är väl medveten om hur bra det är för kroppen med så kallade antioxidanter. Frågan om hur nyttig och hjälpsam supperfoodprodukterna egentligen är kan man inte besvara med en mening. Det gäller helt enkelt att sätta sig in i varje produkt för att bilda sig en uppfattning om den.

Vad är superfood?

Man kan säga att superfood är matprodukter som ger en massa näring men mindre energi, det vill säga mindre kalorier. Exempel på den här typen av mat är bär, teer, proteinpulver, alger, frön och mat som alls inte har processats på något vis. Man ska inte glömma bort att sådant som vi tar för givet som helt vanlig mat som till exempel tomater faktiskt också är superbra mat även om den inte förpackas med en stämpel som lovar att man får en massa näring i sig. Det är alltså inte så att man måste handla mat som marknadsförs som super för att må super. Den som vill dra nytta av näringsrik mat som inte tillför onödigt mycket energi behöver egentligen bara se över sin diet och implementera bättre matprodukter som kan komma direkt från skogen utan att först gå via butiken.

Blir man verkligen friskare?

Ja, om man lägger om sin kost på ett medvetet sätt så kan man bli friskare. Idag så är det många som lider av hälsoproblem som orsakas av en livsstil där maten innehåller lite näring och vardagen är stillasittande. Genom att aktivt byta ut saker som socker och vitt mjöl mot bättre ingredienser så kan man komma att uppleva en stor skillnad i det allmänna hälsotillståndet. Det man ska vara medveten om är att det inte räcker att börja äta en massa blåbär och tillskott med antioxidanter för att skydda sin kropp och orka mer. Man måste se helheten, och förutom superfoodprodukter också tänka på att träna på rätt sätt, att minska på stress och att sova tillräckligt. Om man stressar mycket och därmed frigör många fria radikaler i kroppen som kan ha en skadlig effekt så är det kanske bra att få i sig mat med antioxidanter som kan motverka detta, men det är ännu bättre att ta itu med själva stressen för att verkligen nå hälsa.

Välja rätt kosttillskott

När man ska välja bland superfoodprodukter så ska man inte gå blint på det som står på etiketten. Det finns till exempel gott om så kallade proteinbars som å ena sidan har gott om goda näringsämnen men som samtidigt har packats fulla med konserveringsämnen och socker varpå man lika gärna kan ta sig en vanlig bulle till fikat. Väljer man rätt superfood så kan detta göra en skillnad. Genom att läsa på om mineraler och vitaminer och hur de interagerar så är det lättare att välja rätt. När man till exempel vet att C vitamin hjälper kroppen med järnupptag så kan man ju se till att ta kosttillskottet med detta vitamin direkt efter att ha ätit en måltid berikad med järn.