Vitaminer

Vitaminer som piller och som frukt
Vitaminer i olika form

När vintern kommer till Sverige så är det många som skyndar sig till hälsokosten för att inhandla vitamin D och mer. Man tänker sig att det minskade solljuset genast kommer att leda till att man inte längre får i sig tillräckligt av D vitaminet och att man därför bör köpa kosttillskott som balanserar kroppen. Tänket är inte helt fel, men det finns en hel del att förstå om vitaminer och mineraler för att använda dessa på rätt sätt, och det är absolut inte så att man kommer att lida av D-vitaminbrist bara för att dagen är kortare. Det bästa är om man kan få i sig vitaminer och mineraler via den vanliga kosten. Sedan så kan man se till att skaffa riktigt bra kosttillskott, och se till att använda dessa på rätt sätt.

Vikten av vitaminer

Många har hört de vidriga skeppshistorierna från 1400-talet då sjömän som var till sjöss under flera månaders tid drabbades av skörbjugg för att de led av brist på vitamin C. Idag så är denna sjukdom inte så relevant men brist på vitamin C är inte helt ovanligt. Trots att vi har så gott om goda kosttillskott och att vi kan få fatt i världens alla frukter i den lokala butiken så är det rätt vanligt med dålig kosthållning. När folk har bråttom och inte hinner med så blir ofta halvfabrikat och sämre mat en realitet och då kan man råka ut för vitaminbrist. Olika vitaminer har olika funktioner och dessutom så samverkar de på ett mycket komplicerat vis i kroppen. Det här betyder att alla vitaminer och mineraler är viktiga att beakta, och att man bör se till att ha en allsidig kost där man får i sig tillräckligt av varje enskilt vitamin.

Kosttillskott med vitaminer

Man kan välja kosttillskott som fokuserar på ett visst vitamin och så kan man satsa på multivitamintillskott där man får flera på en gång. Det man ska komma ihåg vad gäller vitaminpiller är att de inte bör vara den huvudsakliga källan. Kroppen tar bäst till sig vitaminerna då de kommer via föda och många gånger så kommer de ämnen man får via tabletter att rinna igenom kroppen utan att någonsin göra någon nytta. Bra kosttillskott ger instruktioner om hur pulver och vitaminer ska användas på rätt sätt för att ge en god effekt. Men man kan inte lägga allt ansvar på de hälsoprodukter som man köper. Det gäller att se över det egna hälsotillståndet och att ta reda på vad man eventuellt har brist på så att man kan använda sig av rätt typer av matprodukter och tillskott för att må bättre.

Ett smart intag

Många är oroliga för att få i sig för mycket av ett visst vitamin eller ett visst mineral men det här är sällan något som inträffar. Även om man faktiskt inte har någon brist på D-vitamin så är det inte så att man blir sjuk av att ta ett D-vitaminpiller dagligen under vintern. Om man överdoserar på C-vitamin så kan det leda till kräkningar men då ska man ha hällt i sig en hel burk av vitaminet. Med mer kunskap så kan man se till att dra stor nytta av superfood som är mat som är rik på de näringsämnen som kroppen behöver, och när man förstår hur dessa ämnen fungerar så riskerar man inte att överdosera.